Duguláselhárítás - gyorssegély | Duguláselhárítás szükségessége | A duguláselhárítás eszközei | Dugulás-elhárítás utáni teendők

Dugulás-elhárítás utáni teendők


Rendszeres forró vizes átöblítés
A dugulás-elhárítással foglalkozó szakemberek ajánlják, hogy havonta legalább egyszer érdemes lobogó forró vizet önteni a lefolyóba, amely ha teljesen nem is képes megakadályozni a majdani dugulást, az lényegesen később következik be.


Szűrő elhelyezése a mosogatóban
Ha addig nem lett volna, mindenképpen be kell szerezni a mosogatóba való műanyag vagy fémszűrőt. Száz százalékos megoldást ez sem jelent ugyan, de a potenciálisan problémát okozó szennyeződések nagy részét képes felfogni. Nem érdemes megspórolni ezt a filléres tételt, amellyel elkerülhető a bosszúsággal járó, a kelleténél gyakoribb, olykor költséges dugulás-elhárítás.


Gondos edénytisztítás
Mosogatás előtt az ételmaradékoktól - a zsírtól is! - alaposan meg kell tisztítani az edényeket. Ezzel lényegesen csökkenthető a lefolyóba jutó szennyeződések mennyisége, így a soron következő dugulás-elhárítás idejét alaposan kitolhatjuk.


Mosogatószer-takarékosság
Nem szabad a mosogatószert közvetlenül az edényekre önteni, mert így az egyrészt hamar elfogy, másrészt koncentrációja túl nagy lesz a lefolyóban, így az idő előre haladtával jelentős lerakódást képez. Inkább a szivacsra tenni egy kevés mosogató szert, de még ennél is célravezetőbb egy meleg vízzel teli edénybe csöpögtetni pár cseppet, majd ezzel az oldattal elvégezni a mosogatást. Így spórolhatunk mind a mosogatószerrel, mind pedig a dugulás-elhárítás költségeivel.


Fertőtlenítés, illatosítás
Mivel a dugulás-elhárításkor általában óhatatlanul szennyeződés kerül a mosogatóba, kádba, WC-kagylóba, illetve a padlóra, mindenképpen szükséges elvégezni a fertőtlenítést, amely célra tökéletesen megfelelnek az olcsó, hagyományos fertőtlenítő szerek. A legtöbbször megjelenő kellemetlen szagokat illatosított tisztítószerekkel közömbösíthetjük.