Duguláselhárítás - gyorssegély | Duguláselhárítás szükségessége | A duguláselhárítás eszközei | Dugulás-elhárítás utáni teendők

Duguláselhárítás szükségessége

A dolgok folyása...


Kevés bosszantóbb dolog van, mint amikor azt tapasztaljuk, hogy a kádból, zuhanytálcából, mosogatóból vagy WC-ből nem folyik le a víz. Ez az állapot persze nem maradhat sokáig, hiszen a legelemibb szükségleteink kielégítése válik lehetetlenné, és a látvány sem túlságosan esztétikus.
A pórul jártak ilyenkor két csoportra oszlanak: az egyikhez tartozók - bizonytalan emlékfoszlányokat felidézve - elkezdenek idegesen kapkodni, amivel nem egyszer csak tovább súlyosbítják a problémákat. A másik csoport tagjai megőrzik higgadtságukat, és lépésről lépésre végzik el a duguláselhárítást.
Ugye, Ön is az utóbbi csoportba szeretne tartozni?


A dugulás okai


Vegyszerek
Túl sok a jóból: ha végignézünk az üzletek polcain, hogy valami elképesztő a választék a különböző mosogató és egyéb tisztító szerekből. E kemikáliák egy részének előnyei erősen vitathatók, míg másik részük kétségkívül megkönnyíti az életet. Egy biztos: mindegyik a lefolyóban végzi, sokszor hozzájárulva a későbbi dugulás kialakulásához.
Mert hogy a dugulások okai elsősorban ezek a vegyi anyagok. No nem önmagukban okozzák a bajt, hanem azért, mert sok esetben hígítatlanul, igen nagy koncentrációban kerülnek be a szifonokba, lefolyókba, ahol előbb-utóbb óhatatlanul lerakódásokat képeznek. Ez érvényes a mosogató-, WC- és kádtisztító-szerekre egyaránt. A felhasználási javaslatot sokan nem olvassák el, ahol pedig legtöbbször egyértelműen jelzi a gyártó a javasolt hígítási arányt és tisztítási eljárást.


Kozmetikai szerek
Előbb-utóbb elkerülhetetlenné válik a duguláselhárítás akkor is, amikor nagy töménységben használjuk a különféle tusfürdőket, folyékony szappanokat. Ez esetben is a több víz és kevesebb tisztálkodó-szer, valamint a jó öreg, bevált szivacs használata a megoldás. Nemcsak az egyébként is drága kozmetikumokkal bánhatunk így takarékosan, hanem megspórolhatjuk a duguláselhárítással együtt járó kiadásokat és idegeskedést.


Kávézacc
A dugulások kialakulását siettetjük akkor is, ha a kávéfőzőből a zaccot a mosogatóban távolítjuk el. Apróságnak tűnik ez egészen addig, amíg ilyesmi miatt nem kell duguláselhárítást végezni.


Ételmaradékok

Még ha nem is túlzottan szép feladat, az apróbb ételdarabokat is érdemes inkább kivenni a lefolyónyílásból, mintsem valamilyen tárggyal letuszkolni. A közhiedelemmel ellentétben ezek nem oldódnak fel, áznak szét szép lassan a szifonban, hanem szétbomlásuk után lerakódnak a csövekben és a szifonban. A végkifejlet ismételten: nem folyik le a mosogatóvíz, jöhet a duguláselhárítás.


Zsiradékok
A lefolyórendszernek a fentiek nélkül is bőven van mit eltüntetnie. Ezek közé tartoznak a rendszerbe kerülő zsiradékok, hajszálak. Előbb-utóbb mindenképpen szükség lesz duguláselhárításra, de az nem mindegy, hogy - mondjuk - csak ötévenként, vagy esetleg két-három havonta meggyűlik a bajunk a lefolyórendszerrel.


Egyéb szennyeződések
Igen kellemetlen jelenség a WC eldugulása, amelyet szintén a túl kevés öblítővíz használata okoz. Emellett az sem jó ötlet, hogy az ételmaradékot a WC-ben tüntetjük el, hiszen a zsiradékok oldószerek és meleg víz hiányában sokkal könnyebben képeznek lerakódásokat. A különféle, a csésze peremére akasztható, amúgy hasznos toalettkacsák is igen sokba kerülhetnek akkor, ha véletlenül beleöblítjük őket a lefolyóba, hiszen ilyenkor a duguláselhárításhoz mindenképpen szakembert kell hívni.