Duguláselhárítás - gyorssegély | Duguláselhárítás szükségessége | A duguláselhárítás eszközei | Dugulás-elhárítás utáni teendők

A házi duguláselhárítás eszközei


Pumpa
A pumpa nem hiányozhat az otthoni dugulás-elhárítási arzenálból. De a pumpa nemcsak a WC-ben kötelező tartozék, hanem a konyhában is. Az eszköz nagy előnye, hogy olcsó és környezetbarát.


Forró víz
A forró víz önmagában is képes kisebb dugulásokat elhárítani, más kémiai anyagokkal együtt pedig komolyabb eltömődésekkel is elbánik. Dugulás-elhárításkor érdemes először csak forró vízzel próbálkozni, mert mégiscsak olcsóbb, mint lefolyótisztító szerek.


Szódabikarbóna, ecet
Ez a két dolog szinte biztosan ott található minden háztartásban, így bármikor kéznél vannak a dugulás-elhárításhoz. Nemcsak azért érdemes ezeket használni dugulás-elhárításkor, mert olcsók, hanem mert sokszor képesek kiváltani a drága és egészségre ártalmas, környezetszennyező vegyi anyagokat.


Kémiai lefolyótisztító szerek
A reklámok szerint csak ezekkel lehetséges a dugulás-elhárítás. Ez az állítás csak makacs dugulások esetében igaz, de akkor is érdemes alaposan meggondolni a választást. Mint oly sok esetben, itt sem feltétlenül igaz, hogy a méregdrága, látványosan csomagolt szerek a legjobbak.


Granulátum
Számos dugulás-elhárítással foglalkozó szakember a granulátumot ajánlja a folyékony szerek helyett. Utóbbiaknál kétségtelenül takarékosabban használható fel, és kapható hideg vizes változatban is.